Síguenos F Y T I T R

Per què no hem fet Sant Joan?

Imagen de archivo de las fiestas de Sant Joan. | menorca.info

| Ibiza |

Dissabte passat, antany sa Vetla des Be, sa Plaça Nova de Ciutadella mos va deixar ses primeres imatges de lo que tristament mos esperava per Sant Joan d'enguany: alcohol i aglomeracions a punta pala. Ni mascaretes, ni distància ni un cap de llamps. Es Diari no diu en cap moment que sa Policia hagués fet acte de presència —quan saben i de més que a sa Plaça Espanya és cada any on hi ha més aglomeracions—, ni que hagués intentat dispersar sa multitud concentrada. En canvi, es Diumenge des Be sí que hi havia tot un dispositiu de sa Policia vigilant ses entrades as Carrer Major des Born vigilant que no hi hagués cap primer toc espontani, com si es ciutadellencs santjoaners fóssim molt més perillosos per sa salut pública que tots es qui vénen de fora. I esperau, dia 23 a les 14:00h, tot un dispositiu policial perquè es malcriats i insensats ciutadellencs no tornem a atemptar contra sa salut pública com l'any passat!

N'hi ha qui diuen que aquestes concentracions de jóvens es deuen a s'obertura des bars de copes fins les 2 de sa matinada, a sa bona situació sanitària de Menorca, an es final de curs escolar o a s'anunci des Govern central de que prompte es llevaran ses mascaretes a exteriors. Però tots sabem que sa vertadera raó d'aquestes concentracions, i de ses que hi ha hagut es dies 23 i 24 a Ciutadella ha sét sa ruixada de jóvens procedents de Mallorca i de Catalunya que han vengut aquests dies a ponent.

Es director del Menorca· Es Diari, Josep Bagur, apuntava es Diumenge des Be sa següent reflexió sobre sa massificació que any rere any pateix sa nostra festa: «Una idea -ja sé que molt complicada per moltes raonspodria ser limitar el nombre de vols i de trajectes marítims durant els dies previs a la festa. Si Sant Joan en lloc de ser una festa a un espai urbà fos una barca, quanta gent hi cabria i a partir de quin nombre de persones s'enfonsaria?». Sense dubte, si Sant Joan fos una barca, faria dècades que s'hauria enfonsat i cosa més. Sa realitat és que a nivell sentimental i cultural, Sant Joan fa anys que fa aigües, ja que cada vegada s'estan implantant més mesures de seguretat amb s'objectiu d'adaptar sa festa a sa massificació, quan hauria de ser al revés: és sa massificació sa qui s'ha d'adaptar a sa festa. I això no fa més que desvirtuar Sant Joan i enterrar sa seua essència.

Però sa gota que acaramulla es got han sét ses declaracions de sa directora de s'Estat a Menorca, Isabel López Manchón, avisant es ciutadellencs: «Hay que evitar las imágenes que vimos el año pasado y que dieron la vuelta al mundo. Además, sería tremendo que el Reino Unido, que decide a finales de mes sobre la situación turística de las Baleares, viera los vídeos del Sant Joan de 2020». Lo que és ‘tremendo', sra. López Manchón, és sa poca vergonya que té vostè. ¿Com pot tenir sa barra sa directora insular de s'Estat de renyar as ciutadellencs quan duim dos anys renunciant a Sant Joan mentres Ciutadella s'umpl d'aglomeracions de jóvens forasters?

Vistes ses imatges de ses concentracions de gent de fora as Pla i a sa Plaça Nova, trob que som uns quants qui mos demanam lo mateix. I per què no hem fet Sant Joan? Retreure a sa gent de Ciutadella ses imatges des primer toc espontani de l'any passat quan a Menorca no hi havia ni un cas de COVID-19 –i per tant, ningú se va poder contagiar – és patètic i mesquí. Però fer-ho quan se mos ha prohibit celebrar Sant Joan i mentrestant veim com a Ciutadella arriben milers de jóvens i protagonitzen macrobotellons a sa nostra cara ja frega sa humillació i sa provocació. Això sí, es cavalls i es caixers que no surtin, per l'amor de Déu, que mos contagiaran!

Lo más visto