Un dels objectius prioritaris que ens vàrem marcar quan vàrem accedir al govern del Consell d'Eivissa va ser impulsar l'activitat i la recuperació del sector primari, en un ecosistema, l'illa d'Eivissa, on el sector turístic és el motor absolut de l'economia insular. En aquest context, vàrem entendre que l'única manera que el camp i la mar tenguessin el pes que mereixen era involucrant hotels i restaurants en la seua promoció.
Amb aquesta realitat, una de les primeres decisions del meu equip de govern va ser ajuntar en una mateixa àrea la Promoció Turística i la del sector primari, creant unes sinèrgies que garanteixin el creixement constant de l'activitat dels nostres agricultors, ramaders i pescadors.
Quasi tres anys després, i a pesar d'haver sofert la crisi turística més dura de les darreres dècades, els resultats comencen a ser visibles; això demostra que anam pel bon camí; encara n'hi ha molt per recórrer, és cert, però les primeres passes han estat donades de manera ferma, consolidant l'interès del sector turístic pel nostre producte local i dels propietaris de les finques per la seua recuperació.
L'objectiu de potenciar el camp no és un eslògan ni capritxós ni gratuït, és una obligació moral amb les darreres generacions que varen cuidar el paisatge que ens han llegat i amb les futures, a les quals hem de procurar fer el mateix.
Les darreres dècades, l'activitat turística ha anat provocant el constant abandó de les terres de cultiu, fet que ha posat en perill, paradoxalment, un dels principals actius d'aquesta destinació: el nostre paisatge tradicional, tan característic i inconfusible que ens fa únics i del qual no podem deslligar-nos.
Per tot això, per al nostre equip de govern, aquest ha estat un objectiu transversal que hem abordat des del primer dia. Prova d'això ha estat la línia d'ajudes per recuperar terrenys abandonats que el Consell d'Eivissa ha impulsat amb fons de l'ecotaxa. Estam especialment orgullosos de l'acollida que està tenint aquest programa que ens ha permès recuperar gairebé 3.000 hectàrees que estaven abandonades, més de 2.200 caps de ramaderia i més de 1.100 caseres a través de les convocatòries de 2020 i 2021. El nostre compromís no és només donar continuïtat a aquestes ajudes, sinó dotar-les de més recursos econòmics. Com a prova, aquesta mateixa setmana hem aprovat una nova convocatòria de 685.000 €, pràcticament el doble del que s'hi va destinar fa només dos anys.
Recuperar el camp significa recupera tradició, patrimoni i paisatge. A més, es dona l'oportunitat a residents i a visitants de poder accedir a productes d'alta qualitat. Consumir productes KM 0 redueix la petjada mediambiental i ajuda a diversificar la nostra economia. Per això hem impulsat, en col·laboració amb entitats com la PIMEEF i Fomento de Turismo, diferents campanyes de promoció del producte local, amb l'objectiu que Eivissa sigui present a la taula de cada casa, de cada establiment.
A aquest esforç es sumen polítiques transversals, com la línia de recuperació i manteniment del nostre Patrimoni, que ha permès injectar en els darrers temps més de 300.000 euros per recuperar torres, molins i béns històrics que configuren el nostre paisatge.
A més, des de l'Oficina de Lluita contra l'Intrusisme, s'han eliminat gairebé 200 tanques il·legals en sòl rústic, que tacaven el nostre paisatge i s'ha lluitat amb fermesa contra qui no fa un ús de la nostra terra, sinó un abús que dificulta la seua recuperació.
Ara toca seguir treballant, perquè mentre a Eivissa quedi una feixa abandonada amb potencial agrari, el Consell Insular seguirà impulsant iniciatives per fomentar la seua recuperació.